top post

Coordinate geometry questions and solutions

Coordinate geometry questions and solutions


Question1 : A(1,1) , B(5,5) and C(8,2) are the vertices of a triangle. Find the perimeter of the triangle ABC.
Option 1 : 9√2 units
Option 2 : 10√2 units
Option 3 : 12√2 units
Option 4 : 14√2 units
Answer : C
Explanation : Distance between A and B
= √[(x2-x1)²+(y2-y1)²]
= √[(5-1)²+(5-1)²]
= √(16+16)
= 4√2 units
Distance between B and C
= √[(8-5)²+(2-5)²]
= √[9+9]
= √18
= 3√2 units
Distance between C and A
= √[(8-1)²+(2-1)²]
= √[49+1]
= √50
= 5√2 units
Perimeter of the triangle
= 4√2+3√2+5√2
= 12√2 units




Question2 : What is the equation of the line that crosses the x-axis at (3,0) and the y-axis at (0,4)?
Option 1 : 3y-4x=12
Option 2 : 4y-3x=6
Option 3 : 3x-4y=6
Option 4 : 4x+3y=12
Answer : D
Explanation : The equation is the line is of the form
y = mx+c
Slope of the line
= (y2-y1)/(x2-x1)
= 4/-3
= -4/3
m = -4/3
To find c, substitute the point (0,4) in the equation of the line.
y = mx+c
4 = 0+c
c = 4
Hence, the equation of the line is
y = (-4/3)x+4
3y = -4x+12
4x+3y = 12




Question3 : What is the slope of the line that passes through (4,5) and is parallel to the line that passes through (-4,5) and (4,-6)?
Option 1 : -11/8
Option 2 : 11/8
Option 3 : -8/11
Option 4 : 8/11
Answer : A
Explanation : Parallel lines have same slopes.
Slope of the line passing through (-4,5) and (4,-6)
= (y2-y1)/(x2-x1)
= (-6-5)/(4-(-4))
= -11/8

Question4 : Find the slope of the line that passes through (p,q) and (p+10,1/q).
Option 1 : p+(10/q²)
Option 2 : 1/pq
Option 3 : (1-q²)/10q
Option 4 : (p-1)/q
Answer : C
Explanation : Slope
= (y2-y1)/(x2-x1)
= [(1/q)-q]/(p+10-p)
= (1-q²)/10q


Question5 : What is the slope of a line which is perpendicular to y-axis?
Option 1 : 1
Option 2 : 0
Option 3 : 1/2
Option 4 : -1
Answer : B
Explanation : A line perpendicular to y axis will be horizontal and
the slope of a horizontal line is always zero.


Question6 : The slope of the line passing through two points (a,a) and (4a,b) is -1. Find b in terms of a.
Option 1 : -2a
Option 2 : -4a
Option 3 : a/4
Option 4 : -a/2
Answer : A
Explanation : Slope of a line passing through two points
= (y2-y1)/(x2-x1)
= (b-a)/(4a-a)
= (b-a)/3a
(b-a)/3a = -1
b-a = -3a
b = -2a



Question 7: If P(2,8) and Q(5,4) are the endpoints of one side of a square PQRS, what is the area of the square in square units?
Option 1 : 2√5
Option 2 : 10
Option 3 : 7
Option 4 : 25
Answer : D
Explanation : The length of a side of the square is equal to the distance between the points P and Q.
Distance between P and Q
= √[(x2-x1)²+(y2-y1)²]
= √[(5-2)²+(4-8)²]
= √(9+16)
= √25
= 5 units
Area of the square
= 5²
= 25 sq. units

Question 8: Find the distance between the points A(3,11) and B(8,-4).
Option 1 : 5√2 units
Option 2 : 25√10 units
Option 3 : 5√10 units
Option 4 : 2√5 units
Answer : C
Explanation : Distance between two points (x1,y1) and (x2,y2) is
d = √[(x2-x1)²+(y2-y1)²]
    = √[(8-3)²+(-4-11)²]
    = √[5²+(-15)²]
    = √(25+225)
    = √250
    = 5√10 units




Question9 : (x,y) is a point below x-axis and to the right of y-axis. Which of the following is true?
Option 1 : x>y
Option 2 : x<y
Option 3 : x=y
Option 4 : y>0
Answer : A
Explanation : Below x-axis.
So, y is negative.
Right of y-axis.
So, x is positive
x>y




Question10 : Find the slope of the line 3y-5x=2.
Option 1 : 2/3
Option 2 : 2/5
Option 3 : 3/5
Option 4 : 5/3
Answer : D
Explanation : 3y - 5x = 2
Change it to the form
y=mx+c
3y = 2+5x
y = (5/3)x+(2/3)
m = 5/3

Question11 : Find the point at which the line y=3x+8 touches the y-axis.
Option 1 : (0,8)
Option 2 : (8,0)
Option 3 : (3,0)
Option 4 : (0,3)
Answer : A
Explanation : The x coordinate of the point will be zero since it lies on the y axis.
y coordinate
= 3*(0)+8
= 8
The line touches the y axis at (0,8)



Question12 : Find the equation of the line passing between (4,0) and (0,6).
Option 1 : 4x+3y=24
Option 2 : 3x+4y=24
Option 3 : 3x+2y=12
Option 4 : 2x+3y=12
Answer : C
Explanation : The equation of a line passing through two points (x1,y1) and (x2,y2) is
(y-y1)/(y2-y1) = (x-x1)/(x2-x1)
(y-0)/6 = (x-4)/-4
-4y = 6x-24
6x+4y = 24
3x+2y=12




Question13 : A line l passes through two points (3,5) and (1,-3). Another line m is perpendicular to l. Find the slope of m.
Option 1 : 4
Option 2 : -4
Option 3 : 1/4
Option 4 : -1/4
Answer : D
Explanation : Slope of line l
= (y2-y1)/(x2-x1)
= (-3-5)/(1-3)
= 4
Slope of a perpendicular line is the negative reciprocal of the slope of this line.
Slope of m
= -1/4

Question14 : We have two lines l1 and l2.
l1 is parallel to x-axis.
l2 passes between points (1,1) and (2,2)
Which line has the greatest slope?
Option 1 : l1
Option 2 : l2
Option 3 : Both are equal
Option 4 : Data insufficient
Answer : B
Explanation : l1 is a horizontal line.
Slope of a horizontal line=0
Slope of l2
= (y2-y1)/(x2-x1)
= 1
Slope of l2>Slope of l1


Question15 : P(-2,4) and Q(4,-2) are the end points of the diameter of a circle. What are the coordinates of the center of the circle?
Option 1 : (-2,-2)
Option 2 : (2,2)
Option 3 : (-1,-1)
Option 4 : (1,1)
Answer : D
Explanation : The midpoint of the line segment joining two points (x1,y1) and (x2,y2) is given by
((x1+x2)/2, (y1+y2)/2)
The midpoint of the diameter is the center of the circle.
((-2+4)/2, (4-2)/2) = (1,1)



Question16 : Find the distance between the points (-1,2) and (5,10).
Option 1 : 6
Option 2 : 8
Option 3 : 10
Option 4 : 12
Answer : C
Explanation : Distance between two points (x1,y1) and (x2,y2) is
d = √[(x2-x1)²+(y2-y1)²]
    = √[(5-(-1))²+(10-2)²]
    = √[6²+8²]
    = √(36+64)
    = √100
    = 10 units


Question 17: Find the y-coordinate of (4,-6) when reflected over X-axis.
Option 1 : 4
Option 2 : -4
Option 3 : 6
Option 4 : -6
Answer : C
Explanation : When a point is reflected over X axis, the x co-ordinate remains the same.
The y co-ordinate changes sign.
y co-ordinate = 6



Question18 : A line passes through the points (6,7) and (4,a). If its slope is 1/2, find a.
Option 1 : 5
Option 2 : 4.5
Option 3 : 6
Option 4 : 7.5
Answer : C
Explanation : The slope of a line passing through two points (x1,x2) and (y1,y2) is given by
m = (y2-y1)/(x2-x1)
1/2 = (a-7)/(4-6)
(4-6) = 2(a-7)
-2 = 2a-14
2a=12
a=6


Question19 : If f(x) = x² - 25, how many times does the graph of f(x) cross the x-axis?
Option 1 : 0
Option 2 : 1
Option 3 : 2
Option 4 : 5
Answer : C
Explanation : f(x) = x²-25
       = (x+5)(x-5)
The graph of f(x) crosses the x axis when f(x)=0
(x+5)(x-5) = 0
x=-5, x=5
It crosses the x-axis at x=-5 and x=5.


Question20 : If the equation of a line is given by y = 4x+5, then which of the following equations represents the equation of a line parallel to the given line?
Option 1 : y=(1/4)x+5
Option 2 : y=2x+5
Option 3 : y=4x-3
Option 4 : y=-4x+5
Answer : C
Explanation : If the equation of a line is of the form
y = mx+c
m is the slope.
Hence, the slope of the line y=4x+5 is
m=4
Parallel lines have same slopes.
Hence, from the given options,
only option (C) has slope m=4.

TAGS-

coordinate geometry questions,

coordinate geometry formulas,

coordinate geometry class 10,

coordinate geometry in hindi,
,
coordinate geometry examples,

coordinate geometry class 9,

coordinate geometry pdf,

coordinate geometry definition,

 coordinate geometry formulas,

coordinate geometry formulas pdf,

coordinate geometry formulas for class 10,

coordinate geometry formulas with examples,

coordinate geometry formula sheet,

coordinate geometry formulas class 11,

coordinate geometry section formula,

coordinate geometry formulas for iit jee pdf,

coordinate geometry formulas in hindi,

coordinate geometry tricks,

maths coordinate geometry formulas pdf,

coordinate geometry pdf for ssc,

coordinate geometry for ssc cgl in hindi,

coordinate geometry formulas pdf in hindi,

coordinate geometry formulas for ssc,

coordinate geometry for competitive exams pdf,
,
coordinate geometry pdf for ssc in hindi,

coordinate geometry formulas for ssc cgl pdf,


No comments